Waarom presteert het ene team beter dan het andere?
woensdag 16 januari 2019
In de sport zijn een goede coach, talentvolle spelers, een uitmuntende mentaliteit en veerkracht voor de hand liggende voorwaarden om te komen tot uitstekende resultaten. Maar geldt dit ook voor het bedrijfsleven? Als we de coach vervangen door directeur/directie, spelers door medewerkers en mentaliteit door de bereidheid tot het maken van overuren, betekent dit dan 'automatisch' dat de beoogde doelstellingen worden gehaald?
Vaak niet.
Uiteindelijk bepalen andere aspecten de race tussen 'winst en verlies'. Het voordeel van ondernemingen ten opzichte van sportteams is dat een onderneming uitmuntend kan presteren zonder marktleider (1ste) te zijn. Sportteams daarentegen die in de middenmoot eindigen, krijgen nooit het predicaat uitmuntend.
Dus 1ste hoeven ondernemingen niet per se te worden. Maar wel willen ze graag presteren naar vermogen zonder dat er potentie weglekt of sprake is van veel verkeerd gerichte energie.
Maar hoe presteer je nu naar vermogen?
Het begint met vertrouwen. Als we er van uitgaan dat de directie de cultuur (en daarmee de mentaliteit) binnen een onderneming bepaalt, zullen directieleden/partners het goede en wenselijke voorbeeld moeten geven. Ze moeten vertrouwen uitstralen. Vertrouwen in de onderneming, haar medewerkers maar in eerste instantie ook in elkaar en in elkaars bijdrage tot het uiteindelijke resultaat. Dat de bestuurders elkaar vertrouwen, straalt af op de rest van de onderneming.
Vertrouwen biedt veiligheid (daardoor is men bereid met elkaar in discussie te gaan) en het beïnvloedt tevens de gunfactor positief. En dat is belangrijk want het kan daardoor opgeklopte ego’s en individualisme voorkomen.
Het ontbreken van vertrouwen leidt tot roddelen en chagrijn. en dat leidt dan weer tot het weglekken van potentie. Is hiervan sprake dan is het behalen van het optimale resultaat onmogelijk.
Dus, wil je de resultaten van je onderneming verbeteren, onderzoek dan in eerste instantie hoe het (echt) zit met het onderlinge vertrouwen. In winnende teams vertrouwt men elkaar.